Abans de començar

Si estàs pensant en crear una empresa has de tenir en compte algunes indicacions que t’ajudaran a orientar-te, establir fonaments i, sobretot, no precipitar-te en aquesta aventura. 

Et recomanem que no perdis de vista...

  • Motivacions: Per què vull crear una empresa? És important que ens adonem d'allò que ens motiva per emprendre, com ara millorar les nostres condicions de treball, el gust pel treball per compte propi o la necessitat de posar en pràctica un projecte innovador. Mai és aconsellable emprendre si preferim el treball per compte d'altres.
  • Perfil: Què sé fer? Hem de conèixer les nostres capacitats, habilitats i limitacions. D'aquesta manera és com reconeixerem el que podem aportar a l'empresa, allò que sabem fer bé i allò que ens manca. Sovint els projectes fracassen per no adequar-se al perfil de l'emprenedor o per no comptar amb les persones adequades.
  • Valor: Què aporta la meva empresa? Des de l'inici hem de tenir clar quin valor aportem als usuaris o clients. Per què ens compraran a nosaltres? Potser disposem d'un local amb una ubicació privilegiada, comptem amb una cartera de clients inicials o bé la possibilitat de comercialitzar un producte especial. En tot cas el valor haurà d'estar molt ben definit des de l'inici.
  • Anàlisi: Funcionarà el meu projecte? Tots els projectes neixen amb una idea i amb la hipòtesi que pot ser viable. Mai hem d'assumir que ja ho és d'entrada. És necessari analitzar tot allò que afecta l'èxit del negoci per poder concretar la seva influència. La competència, la legislació o l'estat del sector, per exemple, poden ser factors clau. L'emprenedor sempre estarà disposat a investigar i reflexionar.
  • Coneixement: Ho faig o no ho faig? Les decisions correctes es prenen amb informació veraç. Cal obtenir informació suficient per valorar el risc que comporta el projecte i decidir si tirar-lo endavant o no. Sovint els emprenedors inicien l'activitat quan només coneixen l'entorn legal o operacional i fracassen per desconèixer l'àrea comercial. El vertader emprenedor prendrà consciència de tots els riscos i els controlarà en mesura del possible.

Tot plegat és una proposta de bases en les quals s’ha de recolzar l’emprenedor. Si les comparteixes, probablement estiguis ben encaminat. Si les descuides, l’aventura es pot convertir en un maldecap. En tot cas des de l'Oficina de Serveis a l'Empresa (OSE) t’oferirem el suport necessari per planificar i posar en marxa el teu projecte.