Segons l'estudi 'L'economia circular a Catalunya', elaborat per ACCIÓ


A Catalunya existeixen 391 empreses que ofereixen solucions d'economia circular. Juntes sumen una facturació d'11.038 milions d'euros i donen feina a 70.419 treballadors. Són dades de l'estudi "L'economia circular a Catalunya", elaborat per ACCIÓ, que identifica les principals característiques del sector, les oportunitats d'internacionalització en països concrets i les potencialitats de Catalunya per a la inversió estrangera. També detecta quines són les tecnologies que avui en dia faciliten l'aplicació de l'economia circular.

Algunes de les principals conclusions de l'estudi són les següents:

· La sostenibilitat està en el punt de mira de les polítiques europees i l'economia circular n'és un eix clau.

· S'han detectat a Catalunya 391 empreses que ofereixen solucions d'economia circular, tenen una facturació agregada d'11.038 milions d'euros i donen feina a 70.419 treballadors.

· 4.090 milions d'euros de la facturació d'aquestes empreses està exclusivament vinculada a l'economia circular, un volum que representa el 2% del total del PIB català.

· El 91% de les empreses identificades són pimes (menors de 250 treballadors) i el 83% són empreses constituïdes abans de l'any 2007 (empreses de més de 10 anys de vida).

· En termes de facturació, 6 grans operadors de residus concentren més d'una tercera part del volum de negoci total estimat en economia circular.

· Residus i materials són els subsegments amb més massa crítica dins de l'oferta d'economia circular.

· Barcelona és la província on es concentren més empreses (76%). La segueixen Girona (9%) i Lleida (6%).

· El 52,2% de les empreses del segment són exportadores i el 12,2% tenen filial a l'estranger.

· A Catalunya hi ha diverses iniciatives i entitats relacionades amb l'economia circular: administracions públiques que impulsen projectes i iniciatives, clústers organitzats, universitats, centres tecnològics i altres agents, fires i xarxes internacionals. 

· Dins de l'Smart City Expo World Congress, es duu a terme el Circular Economy European Summit.

Font: ACCIÓ


Rubí aposta per l'economia circular

L'Ajuntament de Rubí ha fet una aposta per aquest nou model econòmic sostenible. Recentment, ha signat conjuntament amb altres municipis i agents de la comarca l'Acord Vallès Circular, que advoca per incorporar els principis de l'economia circular en les polítiques locals de desenvolupament econòmic, social i ambiental, establint d'aquesta manera un full de ruta cap a un futur més sostenible.

Paral·lelament, el consistori rubinenc treballa des de fa mesos en una diagnosi sobre l'aprofitament potencial de residus de les empreses ubicades als polígons de la ciutat. Aquest projecte s'està desenvolupant de forma transversal entre l'OSE, el Servei de Medi Ambient i Rubí Brilla.

La jornada Rubiemprèn, organitzada per l'Oficina de Serveis a l'Empresa (OSE) de l'Ajuntament de Rubí i celebrada el passat 22 de juny, va reunir més d'una seixantena de persones interessades en les oportunitats de negoci a l'economia circular. La gran cita anual de l'emprenedoria, basada en l'exposició de casos d'èxit reals, va aprofundir en el nou model econòmic basat en la sostenibilitat, que tracta els residus com nous recursos i modifica els hàbits de consum.